CDA Ede volgt graftarieven kritisch

Samen voor elkaar

“Laten we geen financiële klap uitdelen”

Donderdagavond 25 juni vond er in de gemeenteraad van Ede een debat plaats over de kosten van een graf. Goed dat dit debat nu gevoerd werd, maar het CDA Ede is nog niet erg enthousiast over de voorgestelde kostenstijging.

Fractievoorzitter en woordvoerder op dit onderwerp is Anne Jan Telgen. Hij legt uit: “Als nabestaande van iemand die begraven is, krijg je na tien jaar de vraag of je het graf wilt verlengen. Doe je dat niet, wordt het graf leeg gehaald, zodat iemand anders daar begraven kan worden. Het voorstel is dat de kosten van tien jaar verlengen van een graf van €506 naar €808 gaan. Dat is een enorme stijging, vindt het CDA.”

Natuurbegraven
Om de kosten van de begraafplaatsen te dekken, moeten alle tarieven fors omhoog, stelt de wethouder. Het CDA heeft gevraagd om alternatieven, zoals minder kosten maken door het ruimen van graven anders te organiseren. Ook kan de gemeente meer inkomsten verwerven én kosten besparen door bijvoorbeeld natuurbegraven mogelijk te maken op alle gemeentelijke begraafplaatsen.

Klap
Anne Jan blijft de discussie over de tarieven op de voet volgen: “Het verliezen van een dierbare is een emotionele klap. Laten we daar geen financiële klap achteraan geven.”

Tekst: Anne Jan Telgen/Carola van Ruiswijk
Beeld: Natuurbegraafplaats Heidepol/Babette

Terug naar overzicht