‘Gelukkig staat de C nog voorop!’

Samen voor elkaar

Kor Loppersum (87), vader van CDA-raadslid Cora van Wijngaarden, was al politiek actief voordat het CDA werd geboren. Nog steeds is hij een betrokken CDA-lid en volgt hij de politiek op de voet. We vragen hem even in zijn geheugen te duiken, nu het CDA veertig jaar is geworden!

Meneer Loppersum was van 1962 tot 1968 bestuurslid en raadslid voor de CHU in Ridderkerk. Er was toen al sprake van samenwerking met de KVP en ARP. In 1968 verhuisde het gezin naar Ede en werd Kor ook in zijn nieuwe woonplaats actief voor de CHU, die samenwerkte met de Edese ARP.

11 zetels
In 1970 stond Kor op plaats 12 op de combilijst van de CHU-ARP voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Moet je je voorstellen,” vertelt hij, “twee van de drie partijen samen, ruim tien jaar voor de start van het CDA! Nummer 1 en 2 werden wethouder, de nummers 3 t/m 13 kwamen in de raad. We hadden maar liefst 11 zetels.”

Meer vrouwen
Ondanks de fusie is Loppersum niet vergeten waar hij vandaan komt: “Jammer dat CHU niet meer uitkomt in de naam CDA, maar gelukkig staat de C nog steeds voorop! Ik vind het ook positief dat er meer vrouwen deel uitmaken van de partij. In 1970 zat er slechts één vrouw op elf zetels voor CHU/ARP in de raad, nu is dat drie op de zes zetels.”

Warm welkom
Heeft Kor ook een favoriete CDA’er, die voor hem van betekenis is geweest? “Landelijk vond ik Balkenende een toegankelijk persoon. Lokaal is dat dhr. H. Alberts. Na ons eerste kerkbezoek in Ede nam hij ons mee voor de koffie naar zijn huis. Een warm welkom voor ons.”

De gemeenteraad van Ede in 1970, met links bovenaan Kor Loppersum (rood omcirkeld)

Kor en Cora met de lijst uit 1970, met Kor op nr. 12

Terug naar overzicht