Pak die rups aan!

Samen voor elkaar

De Edese gemeenteraad evalueerde onlangs hoe de gemeente Ede de eikenprocessierups heeft bestreden in 2019, en wat daaruit leerpunten zijn voor het komende seizoen. Voor CDA-raadslid Anne Jan Telgen leverde de evaluatie echter meer vragen dan antwoorden op.

Anne Jan: “We hebben veel mooie woorden en goede voornemens gehoord, maar wat de gemeenteraad eigenlijk wil, is een plan van aanpak. Hoe gaan we die jeukerige rups dit jaar bestrijden en hoe gaan we daarover communiceren naar onze inwoners?”

Melding
Een beetje jeuk is lastig, maar sommige mensen worden echt ziek van de haartjes van deze rups. Praktisch en preventief handelen is dus geboden. Telgen heeft al wat idee├źn: “Het CDA wil graag dat een melding waar rupsen zitten, gemakkelijk gedaan kan worden. Zorg er vervolgens voor dat deze meldingen snel digitaal zichtbaar zijn op een overzichtskaart. Bevestig aan de betreffende bomen een kaartje of formulier waarop staat wanneer de rupsen verwijderd zullen worden. Dat voorkomt dubbele meldingen.”

Actie
Daarnaast is het belangrijk dat boomeigenaren weten wat zij nu al kunnen doen om rupsentrammelant te voorkomen. Het CDA blijft de gemeente kritisch volgen op dit onderwerp, in de hoop dat er nu snel tot actie zal worden overgegaan.

Terug naar overzicht