Veteranendag

Samen voor elkaar

Bij veteranen denken we aan die oude, dappere Amerikanen, Canadezen, enz. die tijdens WOII streden voor onze vrijheid. Terecht! Maar er zijn meer veteranen, ook in Ede. Op 26 juni is het Veteranendag en staan we stil bij álle veteranen, jong en oud.

Ede heeft een bijzondere militaire historie door de operatie Market Garden. Jaarlijks herdenken we dit met een mooie, zichtbare herdenking waarin veteranen een terechte plek hebben. Goed dat we dit doen en voortzetten. Minder zichtbaar zijn de vele overige veteranen in onze gemeente. Mannen en vrouwen die een deel van hun leven ingezet hebben voor vrede en veiligheid, en onder moeilijke omstandigheden gewerkt hebben aan stabiliteit en veiligheid voor ons land en het land van anderen.

Waardering
Daarom is het vandaag Veteranendag. Een dag waarin we ook in Ede stilstaan bij onze veteranen. We zijn dankbaar voor hun inzet voor vrede en vrijheid. Maar we denken ook aan hen die niet terug kwamen. En hen die niet gezond terugkeerden en moeten omgaan met fysieke en/of mentale klachten. We denken aan hun thuisfront: partners, kinderen, vrienden, familie die achterbleven terwijl de militair zijn/haar taak uitvoerde. Deze dag heeft niet alleen tot doel om het werk van de veteranen te erkennen en te waarderen, maar ook om stil te staan bij de zorg die deze groep inwoners van Ede toekomt. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor hen.

Voor meer informatie:
https://www.platformmhe.nl/
https://www.nlveteraneninstituut.nl/locaties/veteranensocieteit-ede/
https://www.nlveteraneninstituut.nl/

Terug naar overzicht