Vragen over herplaatsing jongeren

Samen voor elkaar

Donderdag, net voor de Paasdagen, stelde CDA Ede vragen over de herplaatsing van jongeren na sluiting van De Hoenderloo Groep. Dit naar aanleiding van negatieve berichtgeving in diverse media.

Ruim 200 jongeren moesten in de zomer van 2020 op zoek naar een andere plek nadat eigenaar Pluryn besloot hun zorginstelling De Hoenderloo Groep te sluiten. Een item op EenVandaag – 23 maart jl. – en een artikel in De Gelderlander suggereerden dat de communicatie vanuit Pluryn zeer slecht was en dat er jongeren thuis zitten zonder enkel perspectief. Het CDA wilde weten of dit beeld klopt en in hoeverre het om jongeren uit de gemeente Ede en omstreken gaat.

Terugplaatsing
Wethouder Meijer gaf aan dat de berichtgeving in de media zijns inziens eenzijdig is. Pluryn heeft voor veel jongeren een passende plek binnen andere instellingen van Pluryn gevonden. Daarbij stelde hij: “Het is – en kan – nooit de bedoeling zijn dat kinderen voor de rest van hun jeugd opgesloten worden in een instelling als De Hoenderloo Groep. Er wordt altijd gezocht naar terugplaatsing in het gezin van herkomst. Het is vervolgens aan de ouders en de gemeenten waar zij wonen om voldoende hulp – informeel in het netwerk – en ambulante begeleiding in te zetten. Dat dit impact op de gezinnen heeft, is zeer begrijpelijk.”

Kwaliteit
Een reden om De Hoenderloo Groep te sluiten, was dat Pluryn de kwaliteit niet op orde kreeg. Wethouder Meijer stelde het CDA gerust door te kunnen melden dat dit alléén voor De Hoenderloo Groep gold en niet voor andere instellingen die onder Pluryn vallen. Voor de twee jongeren uit onze regio – uit resp. Nijkerk en Ede – is een passende plek gevonden.


foto: Hoenderloo groep

Terug naar overzicht